Det finns en del saker man kan behöva tänka igenom innan man bestämmer sig för hur man ska gå till väga när det gäller att gå ner i vikt. Att gå ner några kilon här och där är inget som är speciellt svårt, men man kan däremot välja att göra det på ett sätt som är mer eller mindre hälsosamt.

Quick fix

När det handlar om viktminskning finns det ingen quick fix, eller några som helst genvägar. Visst kan man låta bli att äta under ett par dagar och tappa 2-3 kilo men det är ingenting som hjälper i längden. Att ge sig på ensidiga och underliga dieter är inte heller att rekommendera. Istället bör man se viktminskning som ett fenomen som rör hela människan och framförallt som något som har med livsstil att göra.

Hållbar viktminskning

Oavsett om man vill gå ned 25 kilo eller 5 kilo behöver man reflektera över varför man vill gå ner i vikt samt om man vill att viktminskningen ska vara långsiktig och hållbar. Jojobantning gynnar ingen. En hållbar viktminskning handlar om att se över såväl kost som hur mycket man rör på sig i vardagen. Små förändringar kan ge stora resultat. Att ta cykeln till arbetet istället för bilen kan göra underverk för viktminskningen. Bakverk, sötsaker och godis kan man kanske unna sig på helgen och låta bli det under veckorna.

Mat och motion

Många forskare väljer också att se viktminskning som ett allsidigt projekt som berör såväl kosten som motionen. Naturligtvis kan man inte ställa om hela sitt liv från en dag till en annan utan en hållbar viktminskning handlar om livsstilsförändring i mindre steg. Att introducera grönsaker i vardagen, minska portionerna och ta en daglig promenad kan vara en god start. En positiv inställning gör dessutom projektet både roligare och ofta leder detta även till att man lyckas med sitt mål.