De allra flesta har någon gång stått inför en viktutmaning där man av olika anledningar antingen själv vill eller rent medicinskt har haft behov av att gå ned i vikt. Det är heller ingen hemlighet att en frisk och sund kropp med en hälsosam vikt motverkar en hel del farliga hjärt- och kärlsjukdomar samt onödiga och ofta smärtsamma belastningsskador.

Hälsovinster

De flesta forskare är överens om att man redan vid en viktminskning på cirka 5 procent får effekter som påverkar hälsan i positiv riktning. Redan inom de första två veckorna kan man se hälsovinster som påverkar bland annat blodtryck och blodsocker. Många upplever också att de känner sig märkbart piggare och sover bättre. Man behöver med andra ord inte rasa tiotals kilo i vikt innan man märker förbättringar som gör skillnad på kort sikt. Långsiktigt förbättrar en viktminskning hälsan med fler levnadsår, förbättrade blodfetter, bättre kolesterolvärden samt kan även förbättra möjligheterna för kvinnor att kunna bli gravida. En del gravt överviktiga kan dock behöva annan medicinsk hjälp för att kunna komma till den punkt då det till exempel är möjligt att motionera på egen hand. Här kan sjukvården bistå med bantningspreparat, operationer eller motion på recept.

Dieter och ideal

Många människor med viktproblematik upplever ofta att samhällets ideal är skoningslösa och fördomsfulla mot de som av olika anledningar är överviktiga. Det är långt ifrån alla som lider av överviktsrelaterade sjukdomar men det finns en hel del som vars övervikt beror på ämnesomsättningsproblematik eller medicinering mot exempelvis reumatiska sjukdomar. Media hjälper till att förmedla en bild av en lyckad människa som smal och överallt bombarderas vi av tips på hur man snabbast kan gå ner i vikt. Det finns en uppsjö av olika dietföretag som lever på människors återkommande misslyckanden när det gäller att gå ner i vikt samt lyckas hålla viktnedgången. Det viktigaste är att man i största möjligaste mån undviker ett stillasittande liv som definitivt påverkar hälsan i negativ riktning.